Què és una galeta?

Una galeta és un fitxer de text inofensiu que s’emmagatzema en el vostre navegador quan visiteu quasi qualsevol pàgina web. La utilitat de la galeta és que la pàgina web sigui capaç de recordar la vostra visita quan torni a navegar per aquella pàgina. Encara que molta gent no ho sap, les galetes s’utilitzen des de fa 20 anys, quan van aparèixer els primers navegadors per la World Wide Web.

Què NO ÉS una galeta?

No és un virus, ni un troià, ni un cuc, ni spam, ni spyware, ni obre finestres pop-up.

Quina informació emmagatzema una galeta?

Les galetes no acostumen a emmagatzemar informació sensible sobre vosaltres, com targetes de crèdit o dades bancàries, fotografies, el vostre DNI o informació personal, etc. Les dades que guarden són de caràcter tècnic, preferències personals, personalització de continguts, etc. El servidor web no les associa amb vosaltres com a persona sinó al vostre navegador web. De fet, si navegueu habitualment amb Internet Explorer i proveu a navegar per la mateixa web amb Firefox o Chrome i veureu que la pàgina web no s’adona que sou la mateixa persona perquè en realitat ho associa al navegador i no a la persona.

Quin tipus de galetes existeixen?

 • Galetes tècniques: son les més elementals i permeten, entre d’altres coses, saber quan està navegant un ser humà o una aplicació automatitzada, quan navega un usuari anònim i un de registrat, tasques bàsiques pel funcionament de qualsevol pàgina web dinàmica.
 • Galetes d’anàlisi: recullen informació sobre el tipus de navegació que es realitza, les seccions que més s’utilitzen, productes consultats, franja horària d’ús, idioma, etc.
 • Galetes publicitàries: mostren publicitat en funció del vostre navegador, el país de procedència, l’idioma, etc.

Què són les galetes pròpies i les de tercers?

Les galetes pròpies són les generades per la pàgina que visiteu i les de tercers són generades per serveis o proveïdors externs com Facebook, Twitter, Google, etc.

Què passa si desactivo les galetes?

Perquè entengueu els resultats de desactivar les galetes, us posem uns exemples:

 • No podreu compartir continguts d’aquesta pàgina web a Facebook, Twitter o qualsevol altra xarxa social.
 • El lloc web no podrà adaptar els continguts a les preferències personals, com acostuma a passar amb les botigues en línia.
 • No podreu accedir a l’àrea personal d’aquesta pàgina web, com per exemple, el meu compte, el meu perfil les meves comandes.
 • Botigues en línia: us serà impossible realitzar compres en línia, hauran de ser telefòniques o en una botiga física si n’hi ha.
 • No podreu personalitzar les vostres preferències geogràfiques com la franja horària, la divisa o l’idioma.
 • El lloc web no podrà realitzar analítiques web sobre visites i trànsit en la pàgina web i això dificultarà que la web sigui competitiva.
 • No podreu escriure en un blog, no podreu pujar fotos, publicar comentaris, valorar o puntuar continguts. La web tampoc podrà saber si sou un humà o una aplicació automatitzada que publica spam.
 • No es podrà mostrar publicitat per sectors i reduirà els ingressos publicitaris de la pàgina web.
 • Totes les xarxes socials utilitzen galetes; si les desactiva no podrà utilitzar cap xarxa social.

Es poden eliminar les galetes?

Sí. No només es poden eliminar, també es poden bloquejar, de forma general o particular per a un domini específic. Per tal d’eliminar les galetes d’un lloc web heu d’anar a la configuració del vostre navegador i allà podreu buscar les associades al domini en qüestió i procedir a la seva eliminació també bloquejar-les, de forma general o particular per a un domini específic.

A continuació us indiquem com accedir a una galetes determinada del navegador Chrome. Nota: aquests passos poden variar en funció de la versió del navegador:

 1. Aneu a Configuració o Preferències a través del menú Arxiu o bé clicant a la icona de personalització que apareix a dalt a la dreta.
 2. Veureu diferents seccions, cliqueu a l’opció Mostrar opcions avançades.
 3. Aneu a Privacitat, Configuració de continguts.
 4. Seleccioneu Totes les galetes i les dades dels llocs.
 5. Apareixerà un llistat amb totes les galetes ordenades per domini. Perquè sigui més fàcil trobar les galetes d’un determinat domini, introduïu parcialment o total l’adreça en el camp Buscar galetes.
 6. Després d’aplicar aquest filtre apareixeran a la pantalla una o diverses línies amb les galetes de la pàgina web sol·licitada. Ara només heu de seleccionar i clicar la X per eliminar-les.

Per a accedir a la configuració de les galetes del navegador Internet Explorer seguiu aquests passos (poden variar en funció de la versió del navegador):

 1. Aneu a Eines, Opcions d’Internet.
 2. Feu clic a Privacitat.
 3. Moveu la barra reguladora per ajustar el nivell de privacitat que desitgeu aplicar.

Per a accedir a la configuració de les galetes del navegador Firefox seguiu aquests passos (poden variar en funció de la versió del navegador):

 1. Aneu a Opcions o Preferències segons el vostre sistema operatiu.
 2. Cliqueu a Privacitat.
 3. A Historial, escolliu Utilitzar una configuració personalitzada per a l’historial.
 4. Activeu o desactiveu l’opció Acceptar galetes segons les vostres preferències.

Per a accedir a la configuració de galetes del navegador Safari per a OSX seguiu aquests passos (poden variar en funció de la versió del navegador):

 1. Aneu a Preferències, després a Privacitat.
 2. Allà veureu l’opció Bloquejar galetes per a ajustar el tipus de bloqueig que vulgueu aplicar.

Per a accedir a la configuració de galetes del navegador Safari per a iOS seguiu aquests passos (poden variar en funció de la versió del navegador):

 1. Aneu a Configuració, després a Safari.
 2. Aneu a Privacitat i seguretat, veureu l’opció Bloquejar galetes per a ajustar el tipus de bloqueig que desitgeu aplicar.

Per a accedir a la configuració de galetes del navegador per a dispositius Android seguiu aquests passos (poden variar en funció de la versió del navegador):

 1. Executeu el navegador i cliqueu la tecla Menú, després a Configuració.
 2. Aneu a Seguretat i privacitat, veureu l’opció Acceptar galetes per a activar o desactivar la casella.

Per a accedir a la configuració de galetes del navegador per a dispositius Windows Phone seguiu aquests passos (poden variar en funció de la versió del navegador):

 1. Obra Internet Explorer, aneu a Més i després a Configuració.
 2. Activeu o desactiveu la casella Permetre galetes.