La importància de la traducció en el sector turístic i gastronòmic

La importància de la traducció en el sector turístic i gastronòmic pren especial rellevància a finals del passat mes de maig, quan l’Agència Catalana de Turisme (ACT) va presentar un nou segell: «Especialitat Gastronòmica d’Establiments Hotelers de Catalunya». Aquest distintiu permetrà presumir de restaurant a tots aquells establiments de menys de 60 habitacions que s’ho mereixin.

És obvi que l’ACT no perd el temps quan es tracta de promocionar Catalunya. I fa bé, perquè la importància del sector turístic és absolutament brutal a la regió, i s’ha d’aprofitar. Tot i que a Ontranslation el que més ens ha cridat l’atenció d’aquesta notícia és la vessant gastronòmica (i no només perquè ens encanti menjar i beure bé).

 

El turisme i Catalunya

Turisme significa multiculturalitat, i multiculturalitat significa traducció. Pot un «hotel gastronòmic» presentar el seu principal atractiu (la carta) només en un idioma, tenint en compte que és un hotel i que els turistes van a aquest hotel precisament per la seva oferta culinària? La resposta és un no rotund.

I el que tampoc no es pot fer és prendre el camí a priori més curt i tirar de Google Translate. Recordem en què us parlàvem de com n’és d’important traduir bé les cartes de restaurant, és un bon moment.

 

Quina relació hi ha entre les traduccions gastronòmiques i la cultura?

La càrrega cultural que tenen els noms dels plats és enorme, ja sigui en espanyol, en català, en francès o en qualsevol altre idioma. I els matisos també poden ser definitius per determinar si el plat que tens a la carta és una cosa o una altra.

Ja no parlem d’aquestes traduccions literals, irrisòries i fins i tot patètiques que volten per les pissarres de restaurants de mig món, com ara «Octopus to the Party» per «Polbo á Feira» (en fi, Déu nos en guard). Les traduccions pel sector turístic són una disciplina molt delicada que requereix una actuació professional des del principi fins a la fi.

 

On puc fer traduccions de cartes de restaurant?

La traducció d’una carta és un procés que s’ha de dur a terme de forma curosa i sempre ha de ser un traductor professional qui la faci.

L’especialitat cultural d’aquest àmbit obliga a fer també adaptacions per a les diferents varietats que pugui tenir una llengua (no és el mateix una a Espanya que una carabassa verda a Mèxic).

El fet que en aquest cas no estiguem parlant de simples restaurants, sinó d’establiments hotelers amb una importància gastronòmica destacada, que viuen essencialment del turisme, fa que la traducció sigui un aspecte clau en el seu dia a dia.

A Ontranslation ja fa temps que ens especialitzem en traducció culinària i traduccions per al sector vinícola, una mica per gola. Però sobretot perquè som conscients de les necessitats que té un sector com és el turístic a Catalunya i a la resta d’Espanya.

Perquè és important la traducció en el sector turístic?

Cada plat, cada línia de la carta ha d’estar traduïda per un professional. Les possibilitats que apareguin clients que parlen altres idiomes és altíssima, i aquesta gent, com nosaltres, vol saber què ofereix l’establiment, i vol viure l’experiència completa.

Estem parlant d’un sector amb una potència imparable i l’únic impediment que pot tenir per arribar a la gent de tot el món és l’idioma. Doncs bé, nosaltres us ajudem a enderrocar totes les barreres.

Què us sembla la idea dels «hotels gastronòmics»? Us ve de gust fer una escapada?

Sobre l'autor

Oscar Nogueras

CEO de Ontranslation y Ontraining, Óscar es experto en internacionalización, Traducción SEO y comunicación intercultural. Con más de 14 años de experiencia, un máster en Tradumática y un MBA, combina su labor como consultor con la docencia en la UAB, donde forma a traductores profesionales en SEO y SEM. Sus estrategias y conocimientos ayudan a marcas globales a superar barreras culturales y alcanzar el éxito en mercados internacionales.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

POSTS RELACIONATS

+ Veure totes les publicacions